Jak uniknąć grypy żołądkowej?

Grypa żołądkowa jest niezwykle nieprzyjemną dolegliwością. Zazwyczaj trwa od 3 do 5 dni i jest uciążliwa ze względu na ciągłą konieczność przebywania w domu osoby dotkniętej tej chorobą. Powodowana jest wirusami, ale często też można doświadczyć zatrucia pokarmowego, które trwa tak samo długo, jak grypa żołądkowa oraz odznacza się podobnymi objawami. ale spowodowane jest bakteriami. Dlatego też często grypą żołądkową określa się również lekkie zatrucie pokarmowe. Wiele osób doświadczyło grypy żołądkowej, bądź zatrucia pokarmowego chociaż raz w życiu. Jak się przed nimi chronić i jakich środków ostrożności stosować?

Zapobieganie grypie żołądkowej

Ogrom osób unika marnowania jedzenia. To leży w naszej kulturze. Dlatego też często spożywamy potrawy, które były przetrzymywane w lodówce dość długo, ale wciąż dobrze pachną i wyglądają. Niestety, szczególnie potrawy mięsne mogą już nie być świeże, jednak zachowywać swoje właściwości nawet w momencie, gdy nie są już dobre do spożycia. Gdy są one dość mocno doprawione, tym trudniej jest określić ich świeżość. Dlatego też, jeśli przechowujemy w lodówce potrawy mięsne dłużej niż 4 dni, powinniśmy powstrzymać się od ich jedzenia. Mogą one bowiem znajdować się w stanie, w którym w efekcie rozkładu produkowane są toksyny, jakie mogą prowadzić do grypy jelitowej, ale również do poważnego zatrucia. Nie warto oszczędzać kilku złotych po to, aby przez kilka kolejnych dni męczyć się z potwornymi objawami zatrucia pokarmowego.

Gorzej, gdy jesteśmy w lokalu i otrzymaliśmy danie, które wydaje nam się nieświeże. Wiele osób wstydzi się zwrócić danie, bądź wymienić je na inne. Jednak należy uważać, gdyż zdarza się, iż niektóre restauracje, czy budki z jedzeniem, w celach oszczędnościowych odświeżają produkty, a dania stworzone z nich często przykrywa się dużymi ilościami sosów, które mają ukrywać nieświeżość. W takich sytuacjach nie warto się bać. Można poprosić osobę z obsługi, aby podała nam informacje o tym czy danie jest świeże oraz jaki czas minął od dostarczenia do lokalu danych produktów. Jeśli nawet po konsultacji z kuchnią nie będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie, lepiej dany posiłek zwrócić. Oczywiście można pominąć pytanie o świeżość produktów i od razu zwrócić posiłek, bo żaden lokal nie będzie próbował na siłę sprzedać klientowi jedzenia, którego termin ważności do spożycia minął.

Unikaj kontaktu z chorymi osobami

Bardzo ważne jest aby zachować szczególną ostrożność w momencie, gdy któryś z domowników cierpi na grypę żołądkową. Nie należy używać tych samych sztućców ani naczyń. Powinno się również unikać bezpośredniego kontaktu, przebywania w tym samym pokoju. W tym okresie należy także bardziej dbać o higienę, myć częściej ręce oraz stosować żel antybakteryjny.

Uważaj na wakacjach

Większość zachorowań na grypę żołądkową przydarza się Polakom na wakacjach. Wiąże się to z tym, że w innych częściach świata, jak na przykład Indiach, w produktach spożywczych, a nawet wodzie z kranu występują bakterie, które dla mieszkańców danego miejsca są obojętne, jednak dla naszych organizmów, które nigdy wcześniej nie miały z nimi do czynienia, mogą okazać się groźne. Dlatego też w dalekich podróżach należy uważać na jedzone dania. Poleca się rezygnacje z posiłków, takich jak np. tatar, należy unikać spożywania surowego mięsa. Warto również pić wyłącznie butelkowaną, bądź przegotowaną wodę. Zaleca się mimo wszystko zabezpieczenie się i zaopatrzenie w leki, które pomagają w zgadze, czy problemach żołądkowych.

2 thoughts on “Jak uniknąć grypy żołądkowej?

  1. Najlepiej przesiąść się na rower. I to pod wieloma względami – przede wszystkim, wzmacnia się odporność, a to wprost przekłada się na większe prawdopodobieństwo, że grypa żołądkowa nas ominie. Poza tym jeżdżąc rowerem nie przemieszczasz się komunikacją publiczną, więc wirus grypy i innej jelitówki nie jest tak łatwy do złapania. Samo zdrowie.

  2. Potwierdzam 🙂 Początki są ciężkie, ja jeździłem do pracy na początku raz, maksymalnie dwa razy w tygodniu. Teraz nie ma problemu żeby jeździć codziennie. I od kilku lat nie wiem nie tylko co to jest grypa żołądkowa, ale nawet zwykłe przeziębienie czy katar. I z pewnością przyjemniej nie dźwigać na co dzień tyle sadła co kiedyś.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 37 = 42